13 Şubat 2016 Cumartesi

( 0 246 ) 211 3251-52

AĞIZ,DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ ANABİLİM DALI

TARİHÇE

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Anabilim Dalı 1995 yılında 2 öğretim üyesi 1 uzman ile hizmete başladı. İlk yerleşim yeri Isparta da Sümerbank binası oldu.

1997 yılında minör ameliyathane açıldı.

2001 yılında SDÜ Doğu kampüsüne taşındı, Tıp fakültesinin zemin katında hizmet vermeye başladı.

2011 yılında şu an hizmet verdiği SDÜ Doğu kampüsteki Diş Hekimliği Fakültesine taşındı.

2011 yılında YÖK kararı ile adı Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı olarak değiştirildi.

2013 yılında Diş Hekimliği fakültesi bünyesinde yataklı servis ve genel ameliyathane açıldı.

Anabilim Dalımızda halen 8 öğretim üyesi,5 doktora öğrencisi ve 7 araştırma görevlisi görev yapmaktadır. Kliniğimiz bugüne kadar 18 Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi uzmanı yetiştirmiştir.

YER ve KAPASİTE

Anabilim Dalımızın 1 adet klinik, lokal ameliyathane, lazer uygulama odası, implant uygulama odası, sedasyon ünitesi, genel ameliyathane ve 10 yatak kapasiteli yataklı servisi bulunmaktadır.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ EĞİTİM SÜRECİ

Araştırma görevlileri eğitim süresi 4 yıldır. Bu eğitim süresi boyunca Acil Tıp (2 ay), Anesteziyoloji ve Reanimasyon (2 ay), Kulak Burun Boğaz (3 ay), Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi (3 ay) ve Ortodonti (1 ay) anabilim dallarında rotasyon yapılmaktadır. Her hafta Salı, Çarşamba günleri makale ve seminer saati yapılmaktadır.

ANABİLİM DALI ÇALIŞMA ALANLARI

Diş Çekimi, Apse tedavisi, Gömülü Diş Operasyonu,  Apikal  Rezeksiyon, Biyopsi alma, vestibüloplasti, sinüs lift, alveol düzeltmesi, epulis çıkartılması, sinir repozisyonu   gibi preprotetik cerrahi işlemler, kist operasyonu, Oral - maksillofasiyal ve dental implant uygulamaları, oral ve maksillofasiyal bölgeyi ilgilendiren sert ve yumuşak doku tümörlerinin cerrahisi, sinüs plastiği, sert ve yumuşak doku greftleme ve rekonstrüksiyon işlemleri, çene kırıklarının konservatif ve cerrahi tedavileri, dudak- damak yarığı cerrahisi, alveoler ve maksillofasiyal distraksiyon osteogenezisi, ortognatik cerrahi, Temoromandibuler eklem rahatsızlıklarının konservatif ve cerrahi tedavileri, Ağız hastalıkları ve ağız lezyonlarının tanı ve tedavileri. Botox uygulamaları,

OLANAKLARI

Lazer Uygulama Odası

Bilinçli Sedasyon Uygulamaları

Genel Ameliyathane ve Yataklı Servis

MERAK ETTİKLERİNİZ

Diş çekimi öncesinde ve sonrasında nelere dikkat etmelisiniz?

Çekim Öncesi

Tok karnına gelmelisiniz.

Rutin kullandığınız ilaçlarınızı doktorunuz aksini önermediği sürece kullanmış olarak gelmelisiniz.

İlk muayenenizde mevcut sistemik hastalıklarınızla ilgili kliniğimizde yapılacak işlemler öncesi gerekli görüldüğü taktirde ilaç etkileşimleri ve işlem sonrası kanama riski nedeniyle uzman doktor konsültasyonlarına başvurulabilmektedir.

Çekim Sonrası

Çekimi takiben 30 dakika boyunca çekim bölgesine yerleştirilen tamponu sıkı bir şekilde ısırmalısınız.

Diş çekiminden sonra aspirin harici bir ağrı kesici kullanılmalıdır

Anestezi geçene kadar yemek yememeli ve bir şeyler içmemelisiniz.

Diş çekimini takip eden 2 gün boyunca ılık ve yumuşak diyetle beslenmelisiniz.

Diş çekimini takip eden 2 gün boyunca sigara kullanmamalısınız.

Diş çekimini takiben 24 saat boyunca alkol kullanmamalısınız.

Çekimin ertesi gününden itibaren rutin ağız ve diş bakımınıza devam etmelisiniz.

Çekim sonrası reçete edilen ilaçlarınızı hekiminizin önerileri çerçevesinde düzenli olarak kullanmalısınız.

Çekim sonrası birkaç gün içerisinde başlayan kanamalar ve şiddetli ağrılar meydana geliyor ve kötü ağız kokusu eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden doktorunuza başvurunuz.

Dental implant tedavisi

Dental implant, titanyumdan yapılmış vida şeklinde küçük bir tutucudur. Çekilmiş bir diş kökünün yerini alacak şekilde çene kemiğinin içerisine yerleştirilir. İyileşme süreci sonunda mekanik tutunma sağlandıktan sonra yerleştirilen implant, doğal diş görevi görür. Bu yeni diş doğal dişiniz gibi görünür ve doğal dişiniz hissini verir.
Yaralanma, çürüme veya kırılmadan dolayı dişlerinizi kaybettiyseniz ve şiddetli sistemik hastalıklarınız (osteopöröz, kan hastalıkları vb.) yoksa muhtemelen implant tedavisi sizin için uygundur. Bununla birlikte, implant yerleştirilecek çene bölgelerinde yeterli kemiğine sahip olmanız gerekmektedir. Doktorunuz, implantın sizin için doğru bir tedavi seçeneği olup olmadığına klinik ve radyolojik incelemelerden sonra karar verecektir.

Gömülü diş operasyonları

Gömülü dişlerin çekimi doktorunuzun yapacağı klinik ve radyolojik incelemelerden sonra gerçekleşebilir. İlgili dişten kaynaklı apselerde, kist veya tümörle beraber olduğunda, ağrı varsa, çeneyi zayıflatıp kırık oluşturma riski varsa, komşu dişte çürük oluşturma riski varsa çekim yapılır. Gömülü dişler çekildikten sonra genellikle hastanın ağız bakımını düzenli şekilde yapması kaydıyla 7 gün içinde iyileşir.

Anestezi yöntemleri

Sizin tercihinize bağlı olarak çeşitli anestezi tipleri uygulanabilir. Bunlardan birincisi lokal anestezidir, ilgili bölgeyi uyuşturur. İkincisi sedasyondur, kısmen bilinçli olursunuz. Üçüncüsü, genel anestezidir, bilinciniz geçici bir süre için tamamen kaybolur ve operasyonu hatırlamazsınız. sedasyon veya genel anesteziyi tercih ediyorsanız uygulama öncesi 8 saat bir şey yiyip içmemelisiniz. Herhangi bir şey yemiş ya da içmişseniz işleminiz iptal edilir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilecek işlemlerde karnınız tok geliniz.

Sistemik Hastalıklar

Öncelikle kliniğimize gelmeniz, klinik muayenenizin yapılması, gerektiği takdirde diğer branş doktorları ile konsültasyon yapılması gerekmektedir.

Muayene

Kimliğiniz ile Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız,Diş ve Çene Radyolojisi A.D.'na başvurmanız ve ilk muayenenizin yapıldıktan sonra kliniğimize sevkedilmeniz gerekmektedir.

HASTA GÖRÜŞLERİ