FAKÜLTEMİZ DEKANI PROF. DR. TİMUÇİN BAYKUL’UN “3 ARALIK ENGELLİLER GÜNÜ” MESAJI

UNESCO tarafından yapılan araştırmalara göre Türkiye nüfusunun yaklaşık %11’inin yani yaklaşık 12 milyon kişinin engelli olduğu düşünülmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de engelliler birçok sosyal ve sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sorunların biri de ağız ve diş sağlığı sorunlarıdır. 3 Aralık “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan edilen bu önemli gün, engellilerimizin sorunlarının tartışıldığı günlerden biridir.

Engelli bireylerin birçoğunun ağız ve diş sağlığı iyi durumda değildir, ancak ağız ve diş bakımı ve tedavi yaklaşımlarına ulaşmaları sınırlıdır. Yapılan araştırmalarda engellilerin yaklaşık %41’inin basit diş tedavi ihtiyaçlarını karşılayamadığı gösterilmiştir.Engelli bireylerin diş tedavilerinin ihmal edilmesi ise mevcut genel sağlık problemlerini de olumsuz etkilemektedir.. Engelli çocukların diş sağlığına gereken önem verilmemesi ile gelecekte engelli birey/yetişkin olduklarında mevcut sorun daha da büyüyerek önemli bir risk oluşturmaktadır.

‍Toplumsal yaşama eşit ve etkin katılım tüm bireylerin hakkıdır. Hayatın içerisinde zorlu bir yaşam mücadelesi sürdüren engellilerimizin engellerini ortadan kaldırmak ve yaşamı onlar için daha kolay kılmak hepimizin sorumluluğudur.

Toplumda eşitlik toplumun tüm kesimlerinin üzerine düşeni yapmasıyla mümkün olabilir. Biz Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve bünyesindeki “Engelsiz Ağız Diş Sağlığı Hastanesi” ile engelsiz, eşit ve tam diş tedavi hizmeti verebilmek ve engelli bireylerin kendilerini daha özel ve kıymetli hissedecekleri bir ortam oluşturmak adına çalışmaktayız.

Engellilerin eğitim ve öğretim başta olmak üzere, toplumsal yaşam içerisinde, sağlık hizmetlerine de ulaşımda eşit haklara sahip olacağı umudu ile “3 Aralık Engelliler Günü” nü kutlarım.

Prof. Dr. Timuçin Baykul

SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı